Forum home Commuter cycling forum Commuting general

Tektro Auriga Pro brakes - how to service

murraylandalemurraylandale Posts: 2
edited January 2012 in Commuting general
This is my first post and I hope someone can help. I've been riding bikes for 30 plus years and in that time had very many different bikes. About a year ago I got a new commuter bike (landrover commute 6.9) following being wiped out on my Dawes Sonoran at a roundabout by a police officer. The landrover was cheap and funds were tight and on the whole it has been a good buy. My only problem is the Tektro hydraulic brakes. About a month ago the rear brake just seemed to stop working. The brake lever has gone from being taut to pull to pulling right back to the handle bars just by pulling with one finger. I have checked the manual for the brakes and it is no help. I've searched the internet for ideas as to what the fault is and I thought it might be that they needed bleeding. So i purchased the bleed kit and followed tektro's instructions to no avail. I tried bleeding it at the caliper and from the lever to no effect. Anyone any advice or am I best just putting it into my local bike shop ?

Posts

  • cooldadcooldad Posts: 32,601
    Probably a sticky piston. Take the wheel out and see if both pistons are moving when you brake. If not lube the sticky one with a bit of brake fluid, hold the other one to stop it moving and squeeze the brakes to loosen it off. Be careful not to get fluid on the pads, might be better to take them out first.
    Also be careful not to let it move too far or it might pop out.
    I don't do smileys.

    There is no secret ingredient - Kung Fu Panda

    London Calling on Facebook

    Parktools
Sign In or Register to comment.